Bioblitz Nieuwe Driemanspolder

30 augustus 2022

Doe je ook mee aan de Bioblitz in de Nieuwe Driemanspolder op vrijdag 16 september? Op deze dag gaan we de biodiversiteit in dit natuur- en recreatiegebied zoveel mogelijk in kaart brengen. Omdat het gebied pas enkele jaren geleden aangelegd is, valt er namelijk nog heel veel te ontdekken!

Iedereen kan meehelpen, want je hebt geen specialistische kennis nodig van dieren of planten. Wel heb je een smartphone nodig. Er zijn verschillende apps die helpen met de determinatie van soorten, zoals Obsidentify, iNaturalist of Pl@ntNet. Op de dag zelf is er ook een kraampje aanwezig waar je uitleg kan krijgen over de installatie en het gebruik van de apps.

Programma

Na de opening om 13 uur gaan we in groepjes het gebied in op zoek naar soorten die nog niet eerder waargenomen zijn. De grootste kansen liggen bij de kleine beestjes, zoals spinnen, kevers, nachtvlinders, pissebedden en slakken.

Je kan ook meegaan met de excursies die worden georganiseerd. Zo start om 15 uur een visexcursie waarbij we met het schepnet op zoek gaan naar het onderwaterleven in de plas.

Het programma ziet er dus als volgt uit:

13:00 Feestelijke aftrap door Ecoloog

13:05 Instructie en groepjes maken

13:30 Start Bioblitz

15:00 Visexcursie

17:00 afsluiting Dag 1

Informatie Stand Nieuwe Driemanspolder: 13:00 – 17:00

17 september en 18 september: Vrij om elk moment van de dag soorten te tellen (bij voorkeur insecten)

Afhankelijk van het weer, organiseren we ’s avonds een avondexcursie. We starten om 20 uur met een rondje vleermuizen luisteren. Daarna gaan we nachtvlinders inventariseren met een wit doek en een felle lamp! Dit trekt allerlei insecten aan, waardoor we ze goed kunnen bekijken. Mocht het weer niet meezitten, annuleren we deze avondexcursie.

20:00 Intro vleermuis Excursie & nacht-vlindertelling

20:10 Start Excursie

21:00 Start Vlindertelling op twee locaties

00:00 Eindtijd

Locatie, tijden en aanmelden

Aanmelden voor de dag of een excursie kan door een email te sturen aan Rosalie Vonk op mailadres r.vonk@vermeulengroep.com.

De opening en excursies starten vanaf de parkeerplaats naast de camping (De Drie Morgen), bij de oranje keet van de Vermeulen Groep.

Adres: Leidschendamseweg 3, Zoetermeer

Via onderstaande QR code kunt u de waarnemingen toevoegen. Hiervoor moet je een account aanmaken bij waarneming.nl. Om de QR code te scannen, kun je op onderstaande afbeelding klikken.

Deel dit bericht

Meer nieuws van de Vermeulen Groep

Bezoek Sterk Techniekonderwijs (STO)
21 november 2022

Op 16 november jl. heeft de Vermeulen Groep een bezoek gehad van een groep leerlingen vanuit het Sterk Techniekonderwijs Zoetermeer, om zo de leerlingen kennis te laten maken met ons technische beroep.

De Circulaire Toekomst
4 november 2022

Door ons Groene Hart Waterstof-project zijn er veel deuren geopend naar een circulaire toekomst voor de Vermeulen Groep. Waar we op dit moment nog rondrijden op tractoren en vrachtwagens op diesel en deels al elektrisch, is het onze droom én ons doel om over een aantal jaar deze machines te vervangen door op waterstof aangedreven voertuigen en meer elektrische vervoersmiddelen.  

Vermeulen Groep verlengt contract markeringen met aantal gemeenten
18 oktober 2022

Kwalitatief goede en zichtbare wegmarkering draagt bij aan een veiligere omgeving voor de weggebruikers. Voor de gemeenten Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude en Leiden onderhoudt de Vermeulen Groep al enkele jaren de wegmarkeringen.

Het Groene Hart Waterstof-project laat er geen gras over groeien!
11 oktober 2022

Vandaag is de officiële opening van de pilot voor het Groene Hart Waterstof-project. Burgemeester van Alphen a/d Rijn – mevrouw Liesbeth Spies – heeft vandaag de machine symbolisch mogen starten.