Demonstratie botsabsorber met airbag tijdens Safety Walk

Vrijdag 8 november presenteerde de Vermeulen Groep tijdens het Safety Walk programma van Bouwend Nederland de botsabsorber (TMA) met airbag-systeem. De Vermeulen Groep is in Nederland het eerste bedrijf dat dit systeem al enige tijd toepast.

Een botsabsorber dient ervoor de veiligheid tijdens het plaatsen van verkeersafzettingen te verhogen. Het betreft een aanhanger met frame waarbij een botskussen zich horizontaal kan uitvouwen tot een opvangkussen, die de klap van een achteroprijdend voertuig kan opvangen. Naast het botskussen is er ook een matrixbord of een display op de aanhanger gemonteerd, die de weggebruiker voorziet van verkeersinformatie. Een botsabsorber wordt gebruikt om tijdens wegwerkzaamheden of calamiteiten een veilige zone te creƫren voor de mensen die achter de verkeersafzetting aan het werk zijn. Hij wordt ook gebruikt ter bescherming van maaimachines of hoogwerkers tijdens een rijdende afzetting. Op het moment dat de bestuurder de pijl van de pijlwagen heeft genegeerd vangt de botsabsorber de klap van het achteropkomende voertuig op.

Het bijzondere van de botsabsorber die tijdens de Safety Walk op het terrein van de RWD in Lelystad werd getoond, is dat hij de klap van een voertuig met een snelheid van 100 km per kan opvangen, en tevens de remmen van het trekkende voertuig van de botsabsorber blokkeert. Hierdoor wordt voorkomen dat de trekker door de klap het werkvak kan inschieten.

De Safety Walk in Lelystad werd vanuit Bouwend Nederland georganiseerd om opdrachtgever en opdrachtnemer samen met elkaar innovaties in de praktijk te aanschouwen voor het verbeteren van de veiligheid op de weg, met name tijdens het treffen van verkeersmaatregelen.