Meer noten op onze zang!

Koolmezen blijken liefhebbers te zijn van het eten van de eikenprocessierupsen. De Vermeulen Groep heeft het idee opgevat om een proef uit te zetten in de wijk Oosterheem ter bestrijding van de eikenprocessierups.

Ipse de Bruggen (gehandicapten zorg) heeft in samenwerking met de Vermeulen Groep dertig vogelhuisjes gemaakt voor de (kool)mezen. Deze vogelhuisjes zullen op drie locaties in Oosterheem (Thomas Morelaan, Tigrisstroom en Tobias Asserlaan) worden opgehangen. Op deze locaties zijn in 2019 de zwaarste aantastingen van de eikenprocessierups waargenomen.

Er zijn aanwijzingen dat koolmezen, pimpelmezen en diverse andere vogels zich te goed doen aan zowel jonge als volwassen eikenprocessierupsen. Jonge rupsen bezitten al wel haren maar nog niet de beruchte brandharen. Er wordt bekeken of de mezen een bijdrage kunnen leveren in de reductie van de eikenprocessierupsen, zelfs in een fase waar ze al brandharen hebben.

De Vermeulen Groep gaat dit uittesten binnen de wijk Oosterheem in de gemeente Zoetermeer

Een leuke bijkomstigheid is dat (kool)mezen ook nog eens een vrolijk nootje kunnen zingen.

Op  vrijdag 14 februari om 9:00 uur heeft Arie Cees de Jonge, Manager Stadsbeheer ter vervanging van wethouder Jacobien Groeneveld van de gemeente Zoetermeer, met medewerking van cliĆ«nten van Ipse de Bruggen en de Vermeulen Groep de eerste vogelhuisjes in de Thomas Moorelaan geplaatst.