Verkeersmaatregelen Leeghwaterbrug bij Alkmaar

De Vermeulen Groep – Verkeerstechniek verzorgt de doorstroming van het verkeer rondom Alkmaar.

De N242 is een niet-autosnelweg en provinciale weg in het verlengde van de autosnelweg A9 bij Alkmaar naar de autosnelweg A7 bij Middenmeer in de provincie Noord-Holland. Het is de drukste provinciale weg van Noord-Holland. De N242 vormt de oostelijke ring en is hier uitgebouwd als een 2×2-stroomweg met een maximum van 80 km/.

In de weg bevindt zich voor de passage van het Noord-Hollands Kanaal de beweegbare Leeghwaterbrug. De brug bestaat uit twee delen. Een nieuw deel en een deel uit 1958. De provincie werkt vanaf zomer 2017 aan deze brug in de zuidelijke rondweg van de gemeente Alkmaar. Aan het brugdeel in de richting van Heerhugowaard is groot onderhoud gepleegd. Dit werk is inmiddels gereed. Het brugdeel uit 1958 in de richting van het AZ-stadion (A9) wordt helemaal vervangen omdat dit deel aan het einde is van zijn levensduur.

De fundamenten onder de brug worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe. Tevens wordt de val van de brug vervangen. Tijdens de werkzaamheden is er maar de helft van de wegcapaciteit beschikbaar.

De renovatie van de brug wordt uitgevoerd door Spie. Gedurende de werkzaamheden moet de doorstroming van het verkeer zo soepel mogelijk blijven plaatsvinden. Hier komt Vermeulen Groep – afdeling Verkeerstechniek om de hoek kijken.

Spie heeft de Vermeulen Groep benaderd om de doorstroming van het verkeer tijdens de werkzaamheden te garanderen.

Door het toepassen van het 4-0-systeem komt het brugdeel vrij voor de uitvoering van wegwerkzaamheden van Spie. De breedte van de rijstroken voor normaal gebruik van de weg is aangepast aan de ontwerpsnelheid van deze weg. Door de  aanpassing van de breedte van de rijstroken aan de beschikbare breedte van de baan, is het noodzakelijk de ontwerpsnelheid van de weg naar beneden toe aan te passen.

 

De verkeersmaatregelen zijn vastgelegd in een verkeersmanagementplan.

Om de verkeerssituatie voor de weggebruikers veiliger en duidelijker te maken, heeft de Vermeulen Groep de tijdelijke gele belijning aangebracht, barriers en geleiderail geplaatst en de benodigde verkeersmaatregelen geplaatst om het verkeer in goede banen te leiden.

De gekozen oplossing wordt continu gemonitord en daar waar nodig aangepast. De verkeerskundige van de Vermeulen Groep vertegenwoordigd namens Spie de BLVC (Beleving, Leefbaarheid, Veiligheid en Milieu) overleggen, om samen met provincie, gemeente, hulpdiensten en stakeholders de doorstroom en de veiligheid te bespreken en daar waar nodig te optimaliseren.